Susanne Strand er hockeysjef i Sparta Warriors. Foto: Sparta Media

Hockeysjefen bygger lag - ønsker flere jenter til Sparta-familien

Coach Susanne Strand bygger lag i Sparta og gleder seg til at sesongen starter.

For ingenting kan ta i fra Strand at hun er glad i Sparta, hun har fløyet rundt klubben i minst 20 år, på tross av sin unge alder. Og kjærligheten til klubb og lag er gjensidig.
Sarpingen er bare 32 år men driver sin lidenskap som hockeysjef i Sarpsborg for A-laget, elitespillerne for kvinner.
Det startet med at hun begynte å spille som 15-åring, rett inn på A-laget og var med på reisen med å bygge opp jentehockeyen i Sarpsborg. I en tid da ungdomshallen fortsatt ikke var en realitet, delte de is med yngre lag.

Hun vet hva som kreves, hun har 2 NM-gull i bagasjen som spiller og selverklært tidligere treningsnarkoman. Hatt Spartas assistenttrener Sten Gunnar Jørgensen som mentor og nettopp han fikk henne inn på banen som coach.
Lukrativt er det aldeles ikke, hun får kr 15 000,- pr. sesong for å trene Sparta, tar ut 3 ukers ferie fra sivil jobb for å gjennomføre sesongoppkjøring med spillerne samt resterende ferie går til borteturer til blant annet Stavanger og Trondheim. Hun jobber skift og pendler tur/retur til sin sivile jobb i Oslo hver dag og sammen med assistenttrener Mie Berg Iversen gjør de det de kan for at kabalen skal gå opp.

Coachen har verken tid til å reise på ferie, søke etter kjærligheten eller barn. Akkurat nå ligger kjærligheten hos Sparta og drømmen i det fjerne er klokkeklar, det å trene et herrelag.
Hun er inne i sitt andre år av sin 5-års plan om å bygge opp jentehockeyen i Sarpsborg på nytt - de 2 siste sesongene har det kun blitt en seier men man har ikke mistet motet av den grunn.
Denne sesongen har Sparta blitt forsterket med bl.a. landslagsspillerne Tina Scott og Josefine Engmann, begge fra Vålerenga.


Kristine Andreassen er keeper for Spartas A-lag. Foto: Sparta Media

Og hockeysjefen ønsker seg flere jenter til å bli med å spille i Sparta. Ingen er verken for unge eller gamle. Alderspennet på A-laget er 13-34 år.

Treningskulturen viser seg å være svært godt innarbeidet. Berg Iversen har hovedansvaret for fysisk trening mens coach Strand tar seg av istrening.
Strand lovpriser jentene og lagmoralen i laget på tross av manglende sportslige resultater.
- Vi fokuserer på andre ting som skudd på mål, pasningskvalitet osv. så resultatene i kampene er litt underordnet.

Og i tillegg til god trening så sitter samtidig latteren løst når man møter jentene. Og de som har småbarn, de er med de også og får seg en liten treningsøkt for de yngre.
Hockeysjefen forteller om en helt annen hverdag for kvinner som kanskje må ha med seg småbarn, prioritere jobb og skole, at man ikke får lønn, betale egenandel og lete etter sponsorer selv for å dekke kostnaden ved å drive sin lidenskap til hockey. Men hun er full av beundring over hvor mye trening jentene legger ned og hvor mye de er villig til å ofre for hockeyen, akkurat som henne selv.

Jentene trener fem ganger i uka, gjerne istrening først og fysisk trening i etterkant nå i sesongoppkjøringen. Alvoret starter 21. og 22. september med dobbeltkamp mot Stavanger, hjemme i Amfien.
Det er noe Susanne Strand gleder seg veldig til.