Mattias Nilsson. Foto: Lene Sjøli

Under Hjelmen - Mattias Nilsson

Ved siden av hockey er det snekring og kryssord som fyller hverdagen til svenske Mattias Nilsson (24). Hvilke kryssord som blir løst kommer helt an på hvilke aviser eller magasiner hans mor kommer med eller hva han kjøper med seg når han er i butikken.

Det er en grå og regnfull dag i Sarpsborg når vi reiser til Sparta Amfi for å møte Mattias Nilsson. Kun to dager etter tapet mot serieleder Stavanger Oilers er guttene allerede godt i gang med forberedelsene inn mot neste seriekamp. Det er stille i Amfien når vi setter oss ned i kafeteriaen med Mattias. Med kun noen timer igjen til trening så har resten av spillerne begynt å ankomme ishallen.

Når vi sitter og prater med Spartaspilleren så er det et tema som blir nevnt flere ganger, og det er skader. Det er noe som har preget karrieren hans de siste fem årene og vi kan se det på han når han forteller oss om det, at det ikke alltid har vært lett.

Det har vært hardt. Etter at han har slitt med skader hvert år de siste fem sesongene så har den svenske forsvarsspilleren et mål, å utvikle seg til å bli en mer offensiv spiller i Sparta.

Som hockeyspillere flest har Mattias vært gjennom det alle idrettsutøvere frykter, skader. De siste fem årene så har han vært skadet hvert år, og det har påvirket han både negativt og positivt. 

 - Skadene har styrket meg, men det har også vært litt hardt mentalt noen ganger. Jeg har vært gjennom ganske mye for å starte på nytt igjen, men jeg har også prøvd å se litt positivt på det og lære litt av det. Det blir et mentalt spill og samtidig som man kommer tilbake så må man kjempe seg til en plass på laget igjen.

Det er en person som Sparta spilleren setter ekstra stor pris på. Det er en som har hjulpet han gjennom mange tunge perioder i karrieren, og det er kjæresten hans. De har vært sammen i syv år nå og han forteller at det har betydd ganske mye å ha en som hun, når han har slitt mentalt eller når ting ikke har gått helt som det skal.

«Det betyr ganske mye å ha noen når ting er litt vanskelig og man ikke har det så bra mentalt»

Litt eldre enn de andre

Når det kommer til spillergruppen så forteller svensken at det er en bra gruppe med mange forskjellige personligheter. Livet som Sparta spiller er veldig bra og han forteller at han trives veldig godt her i Sarpsborg.

Selv om han ikke er den eldste, så kan det til tider føles ut som at han er det. Det er en ung tropp som liker å herje litt, så det hender at Mattias sammen med Niklas Roest må være dem som hysjer på ungguttene.

Et fristed

Når han ikke spiller hockey så er det snekring som tar opp mye av tiden hans. Det å snekre gir han et fristed fra hockey og alt som følger med det. Hvis det har vært en tung periode for laget eller for han selv, så hjelper det å snekre i et par timer.

 «Når man snekrer i et par timer så tenker man ikke på hockey, da tenker man bare på der og da.»

 SHL

Allerede som 16 åring flyttet Mattias hjemmefra for å kunne utvikle seg som hockeyspiller. Han flytter til Leksand som er 40 mil vekk fra familie og venner.

 - Det var mye trening og skole, men det må nok ha vært den morsomste perioden for meg som hockeyspiller.

Han bestemte seg allerede som 14-15-åring at han skulle flytte hjemmefra hvis han fikk tilbudet. Han kommer fra et ganske lite sted i Sverige med et lavt nivå på hockeyen sammenlignet med toppnivået i Sverige.

Det tredje året i Leksand får Mattias en plass på A-laget. Etter det så begynte karrieren å sette fart og han fikk spille i SHL i et år. 

- Det var veldig gøy å få spille SHL, den tiden så føltes det ut som at man gikk på rus ettersom man bare var junior når man fikk sjansen.

Etter et år med spill i SHL så får Mattias tilbudet fra en annen klubb. Han ser mulighetene for å få mer spilletid og reiser til Timrå for å spille i Allsvenskan. Her fikk han en stor rolle og mye spilletid som ung.

Etter noen år i Timrå fikk han et tilbud som han ikke kunne motstå. Han fikk tilbudet om å komme tilbake til Leksand. Med en kjæreste som kommer fra Leksand så følte han at stedet på en måte har blitt deres hjem.

Og når vi spør Mattias nå om hvor han ser seg selv om fem år, så velger han å svare i Leksand.

Beste minne som hockeyspiller

 - Det var da jeg rykket opp med Leksand til SHL. Det betydde mye for meg som har heiet på Leksand siden jeg var liten.

Det var en hard sesong for Leksand. De lå sist på tabellen i oktober, og før jul fikk de en ny trener. De fikk muligheten til å endre på alt og avsluttet sesongen med et opprykk til SHL

Trives i Sparta

Når han snakker om spillerne i Sparta så har han et smil om munnen og glad tone på stemmen. Han beskriver laget som en god og sammensveiset gjeng med mange forskjellige individer.

 - Det er alltid noen som tar litt mer plass enn andre, noen prater litt mer og leker litt mer enn andre og noen er ganske stille, så det er ganske store forskjeller i et lag. Vi er 25 individer, så det finnes mange forskjellige personligheter.

 Når vi spør han om hvem som er den mest jålete på laget så tar det ikke lang tid før han svarer.

 - Den mest jålete på laget må være Sander Thoresen. Der har vi jo mye merkeklær og nye klær.

 

«Målet mitt her i Sparta er å ta denne klubben et stort steg opp og at vi skal bli et topplag i serien»

 

 

 

Skrevet av Lene Sjøli, Skjeberg Folkehøyskole.